Through the Ages - antall spillere og strategi

Skrevet av KnutEivind søn 09/02 2014 - 22:46
Through the Ages

Through the Ages kan spilles med 2, 3 eller 4 spillere. I denne artikkelen skal jeg gi tips om hvordan du bør justere din strategi avhengig av antall spillere. Visse ting er lure å gjøre uavhengig av antall spillere, de går jeg ikke inn på her. 

4 spillere

Dette er det antallet som gir mest rom for langsiktige strategier. Tempoet er ganske lavt, og racet for å være best militært er ikke så intenst. Her vil du få tid til å bygge opp en solid infrastruktur. Så lenge du henger noenlunde med de andre militært, og unngår å være svakest mesteparten av tiden, bør du også klare å høste fruktene av dette. Blir du altfor svak, vil du fort få juling av alle dine motspillere, men det skal du normalt unngå hvis du spiller fornuftig. Det vil også være flere veier til målet. Du kan gjøre det bra både med en «heavy science»-strategi, en koloniseringsstrategi eller en kulturstrategi, så lenge du ikke forsømmer det militære.

Vær obs på om noen andre spillere blir veldig svake i forhold til andre. Da kan andre spillere utnytte det, mens du kanskje ikke har trukket de rette kortene. Hvis du har den best utviklede siviliasjonen, bør du være opptatt av at forholdet mellom de andre spillerne er godt balansert. Pakter kan være et godt verktøy for dette, og det vil ofte være best å tilby pakter til den som ligger dårligst an.

Kort som er mer verdt med 4 spillere: Iron, Coal, Oil, alle science-teknologikort, Isaac Newton, First Space Flight

Kort som er mindre verdt med 4 spillere: Hanging Gardens (fortsatt bra, men mer sårbart for Ravages of Time)

3 spillere

Dette er det antallet som vanligvis gir det høyeste tempoet. Der et 4-spillers-spill oftest tar 19-20 runder, tar et 3-spillers-spill 17-18 runder, altså to runder mindre i snitt. Her gjelder det å ikke gape over for mye, men heller ha en fleksibel strategi, og gripe de mulighetene som dukker opp underveis. Gule kort er mye verdt når dere er tre spillere.

Militær styrke er alltid viktig i TTA, men kanskje ikke fullt så viktig med 3 spillere. Det skjer ofte at de to svakeste spillerne inngår pakter med hverandre for å ta igjen forspranget.

Kort som er mer verdt med 3 spillere: Alle gule kort

Kort som er mindre verdt med 3 spillere: Ocean Liner Service (pga. færre turer)

2 spillere

Dette er en ren duell, og et nullsumsspill. Her er det like viktig å hindre motstanderen som å gjøre det bra selv, og militær makt blir enormt viktig. Flere kort som hjelper deg militært, blir dermed nøkkelkort. I epoke 2 er det særlig to kort du nesten alltid ønsker å knabbe uansett, selv om det koster 3 aksjoner: Napoleon Bonaparte og Constitutional Monarchy. Legg også merke til at det kun finnes ett eksemplar av følgende kort: Riflemen, Modern Infantry, Tanks, Strategy, Military Theory, Selective Breeding og Mechanized Infantry. Hvis din motstander er dårlig stilt på noen av disse områdene, kan det være verdt å ta kortet bare for å hindre ham i å få det (ofte for 3 aksjoner). Det er derfor greit å sikre seg Swordsmen og Irrigation i epoke 1 for å unngå å gjøre seg sårbar senere. Gruver er ikke så viktig, da det gjerne er det første du river når opprustningen når sitt klimaks mot slutten av spillet. Siden det er så viktig å hindre motstanderen i å få kort, trenger du sivile aksjoner. Pyramids øker dermed sin verdi.

I 2-spiller-spill er det ofte lurt å velge de kortsiktige løsningene, og du bør stort sett alltid ha som målsetning å være sterkest når du avslutter din tur. Her er det mindre variasjon i gode strategier, og flaks med kortene spiller ofte en viktig rolle. Et jevnt sluttspill kan likevel være en intens opplevelse, og kan virkelig la deg føle på stemningen fra den kalde krigen.

Kort som er mer verdt med 2 spillere: Pyramids, Napoleon Bonaparte, Constitutional Monarchy, ellers de fleste militære kort

Kort som er mindre verdt med 2 spillere: Iron, Coal, Oil, Journalism

Stikkord